23 Ekim 2015 Cuma

                                                    Melodisiz Kentten / İstanbul 2014-2015

21 Ekim 2015 Çarşamba

İYİ FOTOĞRAF ÇEKMEK İÇİN DOĞRU OBJEKTİFTEN BAKIN

Sokakta, doğada veya bir mekanda  fotoğraf çekilecek sayısız an yakalana bilir. Fakat  iyi bir fotoğraf elde etmek için sadece ileri derecede iyi  bir fotoğraf makinesi kullanmak yeterli olmayabilir.
Bir çok konu ve mekan çekimlerinde kullanılmak için üretilen yüzlerce objektif arasında yapılacak doğru seçimler ise tatmin edici sonuçların alınmasını sağlayabilir.

Yaz aylarında kapalı mekanların hızlıca terk edildiği ve unutulduğu zamanlardır. Terside doğrudur kış aylarında ençok kapalı mekanlarda zaman kaydederiz. Bu durumda hem  dışarda olmak hemde içerde olamak iki ayrı mekan ve farklı  görülecek sınırsız sayıda ilginç fotoğraf anlamına geliyor.  Uzun gelişim tarihinde fotoğraf makineleri için farklı çekim koşullarında en iyi sonuçları verebilecek çözümlerde geliştirdi. Objektifler de bunlardan biri oldu. Fotoğraf makinelerinin gözleri fotoğraf çekimlerin kalitesini belirleyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkar. Işık koşulları mekan sınırlılığı darlık uzaklık gibi konularda doğru objektif seçmeniz doğru fotoğraflar çekmenizi sağlar...dahada önemlisi etkileyici fotoğraflar. Bu nedenle sizlere farklı ama genel çok kullanılan farklı diyafram aralıklı objektiflerden bahsedeceğim.

MANZARA ÇEKİMLERİNDE YANINIZDA BULUNMASI GEREKEN OBJEKTİF

Şimdi bahsedeceğim objektif manzara fotoğrafçılığın standartları arasında isim yapmıştır.
Bilindiği gibi manzara fotoğraflarında genelde geniş açılara ihtiyaç vardır...en büyük neden daha geniş alanı fotoğrafınızda yer almasıdır. Başka bir karede ise daha yakından bir hayvanı yada bir bitkinin bir parça ve tetayını fotoğraflamaktır. işte bunlar için en ideal objektif hem geniş açılı olacak hemde süperzoom olacak. Bu doğrultuda ilk aklınıza gelen şu aralıkta bir objektif olmalıdır. 18-200 mm yada 28-300 mm gibi boyutlarda değişen objektifler en uygunudur. Bu noktada ekonomik bir sorununuz yoksa bu tarz bir objektiflerde sizin için en olmazsa olmazları arasına girmelidir. 24-70 mm ve 70- 200 mm gibi farklı parçalar halindede kullana bilirsiniz. 

UZAK VE DOKUNMASI GÜÇ YADA SAKINCALI ALANLARIN OBJEKTİFİ

Bulunduğunuz yerden çok mu uzak yada gitmekte sonderece zorlandığınız yada sakınca duyduğunuz alanlarmı işte bu objektifler tam bu durumlar için yapılmış. Süper tele zoom olarak bilinen genellikle 70 ve 100 milimetre gibi odaklardan başlayan ve 300 ile 500 milimetre kadar uzaklıklara ulaşan objektifler olacaktır.