29 Temmuz 2016 Cuma

Norveç Ormanları Tahrip Etmeyi Yasaklayan İlk Ülke Oldu

    Mayıs’ta meclisten geçen yasa ile Norveç, ormanları tahrip etmeyi yasaklayan ilk ülke oldu. Yasaya       göre üretiminde ormanları yok eden hiçbir ürün Norveç’te kullanılamayacak, bu ürünlerin satışı             durdurulacak. Yağmur Ormanları Vakfı’nın ve bu projenin başkanı olan Nils Hermann Ranum, yasa       hakkında yağmur ormanlarını korumak tüm dünyaya örnek olmasını istediğimiz, için çok önemli bir       adım olduğunu söylüyor.
    Dünyadaki canlı çeşitliliğini korumak için farklı ülkelere maddi ve lojistik destek sağlayan Norveç,         bu yasa doğrultusunda ormanları tahrip eden 11 farklı şirkete yatırım yapmayı bıraktı. Geçtiğimiz 8          yıl içerisinde Brazilya’ya yağmur ormanlarını koruması için 1 milyar dolara yakın destek sağlayan          Norveç, bu yasa haricinde Guyana da benzer bir biçimde ormanlarını koruması için destek verecek.

     Norveç, Güney Amerika’nın haricinde Afrika’da da orman kesimlerini durdurmak için harekete              geçen ilk ülke oldu. Proje dahilinde 2020’ye kadar özellikle Batı Afrika’da orman kesimlerinin                durdurulması planlanıyor.

    Ayrıca
     Norveç Benzinli Araç Satışını Yasaklıyor
     Norveç, Bisiklet Yollarına 1 Milyar Dolar Yatırım Yapacak
     Oslo Şehir Merkezine Özel Araç Girişi Yasaklanıyor
     Norveç’te Tüm Dünya’dan Sanatçılara Hibe ve Atölye
     Dünyanın En Temiz Havası Finlandiya’da!




28 Temmuz 2016 Perşembe

Yenilenebilir Enerji Ekolojik Şehirler

                                                            Yenilenebilir Enerji Ekolojik Şehirler
            Sıra dışı tasarımlar olarak algılansalar da ekolojik şehirler kurmanın gereklilikleri konusunda yapılan                            çalışmaların muhteşem sonuçları olduğunu ...



                                                         İklim değişikliğine karşı ekolojik yüzen evler


          MOUNTAIN TOWERS: Bu kulelerde bulunan güneş enerjisi panelleri enerji sağlanacak, yağmur sularını                     toplayan mekanizmalarla sular toplanacak, ...

10 Temmuz 2016 Pazar

Hamburg arabalardan vazgeçiyor

Almanya’nın Hamburg kenti önümüzdeki 20 yıl içerisinde şehrin yüzde 40’ını arabasız yaya bölgesine çevirme planlarını açıkladı. Plana göre var olan yeşil alanlar dönüştürülmüş yollara bağlanacak ve mesire alanlarının, bisiklet yollarının, parkların, oyun alanlarının, spor merkezlerinin, mezarlıkların ve bahçelerin oluşturduğu bir “yeşil ağ” meydana getirilecek.

Almanya dünyanın otomotiv sektörünün en önde gelen ülkesi olarak biliniyor; Mercedes, BMW, Audi ve Volkswagen gibi markaları dünyaya mal etmiş olmanın haklı gururunu yaşıyor. Alman arabalar otomotiv sektörünün her zaman en büyük oyuncularından biri olarak görüldü.

ŞEHRİN YÜZDE 40’I YEŞİL ALAN OLACAK

Ama şimdi büyük bir ideolojik dönüş ile Almanya’nın ikinci en büyük şehri Hamburg, önümüzdeki 20 yıl içerisinde kentin ana caddelerinden geçen araba sayısını büyük ölçüde azaltmayı planlıyor. Plan tamamlandığı zaman şehir, büyüklüğünün yüzde 40’ını kaplayacak olan yaklaşık 7 bin hektarlık yeşil alan ile daha yeşil ve daha sağlıklı bir şehir olacak.

ŞEHİR HER GÜN İŞE GİDİP GELEN BİNLERCE YURTTAŞINI BİSİKLETE VE YÜRÜYÜŞE TEŞVİK ETMEYİ PLANLIYOR

Yerel yönetimler tüm sakinlerine güvenli ve arabasız rota imkanları sunabilmek için bir “Yeşil Ağ” oluşturmaya çalışıyor. Şehirdeki büyük parklar, iş merkezleri, kamusal alanlar, oyun alanları ve mezarlıklar arasında kalan tüm yaya ve bisiklet yollarını şehir içi trafik akışına bağlamayı planlıyorlar. Böylece her gün işe gidip gelen sakinler için tüm şehri bisiklet veya yayan olarak gezebilme olanağı sağlanacak.

‘YEŞİL AĞ’IN BİR DİĞER SEBEBİ İSE ŞEHRİN İKLİMİNİ DÜZELTME ÇABASI

Hamburg şehrinin böyle radikal bir dönüşüme girme motivasyonları ise birden fazla. Geçtiğimiz 60 yılda şehrin ortalama sıcaklığı 1,2 ila 9 derece arası artmış ve deniz seviyesi 20 santimetre kadar yükselmiş. Fakat deniz seviyesinin yüksekliği 2100 yılına kadar 30 ila 110 santimetre kadar daha artması bekleniyor.
Arabasız bir şehir kuşkusuz C02 emisyonunu da düşürecek. Genişletilen yeşil alanlar ise Hamburg’un yükselen sıcaklığı ve şiddetli yağmur ve fırtınalarda meydana gelen sel baskınlarını yatıştırma konusunda oldukça kritik bir rol oynayacak. Hamburg da daha yeşil alanlar ve kolayca erişilebilir eğlence olanakları sunarak kendi sakinleri için yaşam kalitesini artırmak istiyor.

5 Temmuz 2016 Salı

İranlı yönetmen Abbas Kiarostami hayatını kaybetti

Mart 2016'da kanser teşhisi konulan Kiyarüstemi, tedavi için Fransa'da bulunuyordu


 İran Sineması’nda 1960’ların sonunda başlayan İran Yeni Dalga’sının yönetmenlerinden, 76 yaşındaki Abbas Kiarostamihayatını kaybetti.

 Kiyarüstemi, "Kirazın Tadı" filmiyle 1997 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne layık görülmüştü.
1940 yılında Tahran'da doğan yönetmen, Tahran Üniversitesi'nde resim eğitimi aldı.


 İran İslam Devrimi sonrası ülkeyi terk etmeyen Kiyarüstemi, bu kararını açıklarken "O ağacı başka bir yere taşırsanız artık meyve veremez. Ben de ülkemi terk etseydim, o ağaç gibi olurdum." demişti.

 Kiyarüstemi, Arkadaşımın Evi Nerede?, Ve Yaşam Sürüyor, Zeytin Ağaçları Altındadır (Bu üç film Koker üçlemesini oluşturur), Rüzgar Bizi Sürükleyecek, Kirazın Tadı gibi eserlere imza attı.