28 Ocak 2016 Perşembe

Güneşim Rıza

güneşin ilk ışıklarıyla çık sokağa telaşlı gürültüsüyle yolunu kesecek bir okul bahçesi solmuş formaları ve boyasız kunduralarıyla selamlayacak çocuklar seni kızların perçeminde bir bahar vitrin çatlatır oğlanların afacan sesi kavgalar, oyunlar, sefertaşları şehirler yıkar, şehirler kurar çocukların neşesi her çocuk biraz eşkıya, biraz umuttur yakından baktığında “çok yaşayın çocuklar ama, yaşamayın bizim gibi ...



22 Ocak 2016 Cuma

Jules and jim Unutulmayan Sevgili ve Unutulmayan Bir François Truffaut Filmi

   Yönetmen
      Oyuncular:Jeanne MoreauOskar WernerHenri Serre devamı...
TürDramatik komedi , Romantik
ÜlkeFransa
Paris, 1900'lü yılların başı... İki genç öğrenci ve yakın arkadaş olan Avusturyalı Jules ve Fransız Jim, aynı kadına aşık olur. Güzel ve kaprisli Catherine, izleyen yirmi yıl boyunca iki arkadaşın başını döndürmeye devam ederken arada başka erkeklerle de ilişki yaşar. Her şeye rağmen ne Jules ne de Jim bu gizemli kadının etkisinden kendilerini kurtaramaz. Ta ki Catherine her şeyi sonsuza dek değiştirecek radikal bir karar alana dek...




Aşk ve monogam ahlak üzerine nefes kesici bu filmde, üç karakter de başarılı performanslarıyla ön plana çıkar. Truffaut'nun en ünlü filmlerinden Jules ve Jim, Yeni Dalga akımının da önemli örneklerindendir. Eleştirmenler tarafından tüm zamanların en iyi filmleri arasında gösterilen Jules ve Jim, sinema tarihinin en çarpıcı "üç kişilik aşk" öyküsüdür. Jules and Jim - Unutulmayan Sevgili 





12 Ocak 2016 Salı

TÜBİTAK'ın umursamadığı İlayda Şamilgil NASA'nın Mars projesine seçildi

 Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi olarak tanıdı. TÜBİTAK'ın umursamadığı İlayda'nın projesi 80 ülkenin binlerce proje arasından birinci olmuştu. İlayda, önümüzdeki seneden itibaren NASA’nın Mars’a giden roketlerle ilgili bir projesinde yer alacak.
 Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi olarak tanıdı.
Sıvılardaki su oranını mıknatısla ölçebilen ucuz, hızlı ve taşınabilir bir sistem yaratan İlayda; TÜBİTAK tarafından dereceye giremediği bu projesi ile Polonya’da, 80 ülkenin binlerce projenin arasında birinci oldu.
İlayda, katıldığı alanda dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmada, jüriden tam puan almıştı.
İlayda ayrıca lise hayatını oldukça verimli bir şekilde geçirmiş ve oldukça önemli başarılara imza atmış.
Lise son sınıfta iken, İstanbul’daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş.
Üniversitede mühendislik eğitimi alan İlayda’dan, ülkemizi gururlandıracak bir güzel haber daha geldi.
İlayda, önümüzdeki seneden itibaren NASA’nın Mars’a giden roketlerle ilgili bir projesinde yer alacak.
Bu tip seçkin projelerde görev alabilmek için en az 2. sınıf öğrencisi olmak gerekirken, İlayda henüz ilk senesinde bu önemli projede yer alma hakkı elde etti.
İlayda'nın gelecek seneden itibaren laboratuvar eğitimi, yani teori dersleri haftada 8 saate inecek.
Geri kalan saatlerinde ise proje ile ilgilenecek ve zamanını araştırmalara harcayacak.
Üzerinde çalıştığı projenin uygulanabilir olması, yani teoriden ziyade pratikte de geçerli olmasının kendisine verdiği heyecandan bahsediyor İlayda.
TÜBİTAK tarafından beğenilmeyen projesinin de pratiğe dökülebilir olmasının, ona büyük bir mutluluk verdiğini anlatıyor. Bu nedenle teoriden ziyade daha çok uygulamalı alanlara aktarıyor zamanını ve enerjisini.
Küçüklükten beri en büyük hayali bilim ile iç içe olmak olan ve bu hayalini de gerçekleştiren İlayda’nın, ülkemizde okuyan gençlere de birkaç tavsiyesi var.
Mutlaka hayallerinin peşinden gitsinler. Elbette engellerle karşılacaklardır, ama gerçekten istiyorlarsa o engelleri çözmenin de bir yolunu bulacaklardır. Olumsuz düşünmesinler ve yapmak istedikleri şeyleri yapsınlar. Başkalarının istediklerini, başkaları istediği için değil…




9 Ocak 2016 Cumartesi

Ucuz ve alternatif bir yaşam alanı arayanlara yeşil çatılı alternatif: “Hobbit evi”

Hobbit evi“nde yaşamak ister misiniz? “Magic Green Homes” kurulumu çok kolay prefabrik “yeşil” yapılar inşa ediyor. Orta Dünya esintileri taşıyan yapılar sadece 3 gün içerisinde, herhangi biri tarafından kurulabiliyor.
Birbirine takılıp çıkarılması kolay parçaları sayesinde herhangi bir yüzeye rahatlıkla kurulabilen yapılara elektrik, su ve havalandırma hatları da basit bir şekilde adapte edilebiliyor. Güçlü, modüler, su geçirmez yapısı ve düşük maliyetiyle alternatif bir yaşam alanı arayışında olanların üzerine düşünebileceği bir tasarım…



















5 Ocak 2016 Salı

Diyarbakır'da Carolyn Drake ile Fotoğraf Atölyesi katılımcılarını bekliyor!

 Magnum Fotoğraf Ajansı üyelerinden, fotoğrafçı Carolyn Drake 22 – 30 Ocak 2015 tarihleri arasında Diyarbakır, Mardin ve Urfa’da fotoğraf atölyeleri gerçekleştirmek üzere Türkiye’ye geliyor. Atölyeler, fotoğraf sanatı ile profesyonel anlamda ilgilenenlerin yanı sıra, fotoğraf ile yeni tanışanların başvurularına da açık.
Başvuru için DİFAK ve DSM’nin internet sitelerinden erişebileceğiniz başvuru formunu ve örnek fotoğraflarınızı (Profesyonel Fotoğrafçılar için: bitmiş bir projeden 10 adet ve devam eden bir projeden 20 adet örnek fotoğraf / Amatör Fotoğrafçılar için: 10 adet örnek fotoğraf) 13 Ocak 2015 tarihine kadar adalet@dicle.edu.tr adresine gönderebilirsiniz. Başvurular üzerinden fotoğrafçı, yazar ve fotoğraf eğitmeni Özcan Yurdalan tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından belirlenecek katılımcılar ile iletişime geçilecek.

Diyarbakır Fotoğraf Amatörleri Derneği (DİFAK) ve Diyarbakır Sanat Merkezi (DSM) ortaklığıyla yürütülen Carolyn Drake ile Fotoğraf Atölyesi etkinlikleri Adana Amerikan Konsolosluğu’nun katkılarıyla gerçekleşiyor.

 Carolyn Drake kimdir?

1971’de Amerika’da doğdu. Brown Üniversitesi’nde Medya, Kültür ve Tarih bölümünü bitiren sanatçı burada belgesele ilgi duymaya başladı. New York’ta çeşitli multimedya şirketlerinde çalıştıktan sonra Ohio Üniversitesi ve ICP’de (Uluslararası Fotoğraf Merkezi) fotoğraf ve görsel iletişim eğitimi aldı. Sanatçı 2006’da Photo District News tarafından, gelişmekte olan 30 fotoğrafçı arasına seçildi. Ukrayna ve Orta Asya’da yaptığı çalışmalarla dikkat çeken Carolyn Drake, World Press Photo ve Lange Taylor ödüllerine layık görüldü. Drake’in çalışmaları aralarında Nature Conservancy, National Geographic, Gourmet, Newsweek, the New York Times, ve GEO’nun da bulunduğu dergilerde yayımlanıyor.