12 Ocak 2016 Salı

TÜBİTAK'ın umursamadığı İlayda Şamilgil NASA'nın Mars projesine seçildi

 Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi olarak tanıdı. TÜBİTAK'ın umursamadığı İlayda'nın projesi 80 ülkenin binlerce proje arasından birinci olmuştu. İlayda, önümüzdeki seneden itibaren NASA’nın Mars’a giden roketlerle ilgili bir projesinde yer alacak.
 Türkiye İlayda’yı, hazırladığı fizik projesi ile TÜBİTAK yarışmasına katılan, ancak dereceye giremeyen lise öğrencisi olarak tanıdı.
Sıvılardaki su oranını mıknatısla ölçebilen ucuz, hızlı ve taşınabilir bir sistem yaratan İlayda; TÜBİTAK tarafından dereceye giremediği bu projesi ile Polonya’da, 80 ülkenin binlerce projenin arasında birinci oldu.
İlayda, katıldığı alanda dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen “First Step to Nobel Prize in Physics” (Nobel Fizik Ödülü’ne Doğru İlk Adım) adlı yarışmada, jüriden tam puan almıştı.
İlayda ayrıca lise hayatını oldukça verimli bir şekilde geçirmiş ve oldukça önemli başarılara imza atmış.
Lise son sınıfta iken, İstanbul’daki bazı metro istasyonlarında kanserojen radon gazı ölçümü yapan İlayda Şamilgil, topladığı verileri İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş.
Üniversitede mühendislik eğitimi alan İlayda’dan, ülkemizi gururlandıracak bir güzel haber daha geldi.
İlayda, önümüzdeki seneden itibaren NASA’nın Mars’a giden roketlerle ilgili bir projesinde yer alacak.
Bu tip seçkin projelerde görev alabilmek için en az 2. sınıf öğrencisi olmak gerekirken, İlayda henüz ilk senesinde bu önemli projede yer alma hakkı elde etti.
İlayda'nın gelecek seneden itibaren laboratuvar eğitimi, yani teori dersleri haftada 8 saate inecek.
Geri kalan saatlerinde ise proje ile ilgilenecek ve zamanını araştırmalara harcayacak.
Üzerinde çalıştığı projenin uygulanabilir olması, yani teoriden ziyade pratikte de geçerli olmasının kendisine verdiği heyecandan bahsediyor İlayda.
TÜBİTAK tarafından beğenilmeyen projesinin de pratiğe dökülebilir olmasının, ona büyük bir mutluluk verdiğini anlatıyor. Bu nedenle teoriden ziyade daha çok uygulamalı alanlara aktarıyor zamanını ve enerjisini.
Küçüklükten beri en büyük hayali bilim ile iç içe olmak olan ve bu hayalini de gerçekleştiren İlayda’nın, ülkemizde okuyan gençlere de birkaç tavsiyesi var.
Mutlaka hayallerinin peşinden gitsinler. Elbette engellerle karşılacaklardır, ama gerçekten istiyorlarsa o engelleri çözmenin de bir yolunu bulacaklardır. Olumsuz düşünmesinler ve yapmak istedikleri şeyleri yapsınlar. Başkalarının istediklerini, başkaları istediği için değil…




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder