24 Mart 2016 Perşembe

DERLERKİ DEVLETLER, DİNLER VE FARKLI FARKLI MUKTEDİRLERDEN KAYNAKLANAN EMİR VE FERMANLAR İNSANLIĞIN İLERLEMESİNİN ÖNÜNÜ KESER VE İNSANLARIN ONURLU VE ERDEMLİ OLMASINA İZİN VERMEZLER. BUNUN GİBİ TOPLUMSAL YASAKLAR VE SINIRLARA DA KARŞIDIRLAR

 YAŞLI RİND’İN ÖLÜMÜ
                                                       
Evet onların adet ve törenleri Ortadoğu kültürünün esaslı parçalarından birisidir; Özellikle Fars ve Kürt aynı zamanda Osmanlı kültürünün. Ortadoğu’da bu adat ve törenin etkisi büyük olmuştur. Pek çok insan, şair, yazar bu adat ve törenin etkisinde kalmıştır. İnsan, insanlık ve dünya bu geleneğe göre dile getirilmiş ve aynı şekilde hissedilmiş. Bilindiği kadarıyla bu bilgili insanlar medeni, şen, mütevazi ve zendost, içici, dindar olmayan, ehli keyf, doğru sözlü ve becerikli insanlarmış. Klasik Fars, Kürt ve Osmanlı şiirinde de güçlü, hoşgörülü, insan ve insanlık sevdalısı, şefkatli, cömert, tokgözlü ve özgür kimseler olarak tasvir edilirler. Aktarılana göre bunların adet ve töresi Fars ve Kürt Mitolojilerinde önemli bir yer kaplayan Cemşid’e dayanıyor. Gelenekleri Cemşid’in gücü iyilik severliğinden kaynaklanıyor. Cemşid de insan ve doğa aşığıydı ve yakut şarabı ilk kez yapan kişiydi. Cemşid geleneğin bu şekilde oluşmasına sebebiyet vermiştir. Kısacası hayatı ve yaşamayı seviyorlar, insan ve dünya mutlu mesut olsun istiyorlar. Ama dünyaya bakışlarının iyimser olduğunu söyleyemeyiz. Dünyanın gidişatını iyi görmüyorlar…Hiçbir zaman dünyanın durumundan memnun olmadılar. Halende memnun değiller.(tabi halen varsalar) inançları çok ilgi çekicidir.
DERLERKİ DEVLETLER, DİNLER VE FARKLI FARKLI MUKTEDİRLERDEN KAYNAKLANAN EMİR VE FERMANLAR İNSANLIĞIN İLERLEMESİNİN ÖNÜNÜ KESER VE İNSANLARIN ONURLU VE ERDEMLİ OLMASINA İZİN VERMEZLER. BUNUN GİBİ TOPLUMSAL YASAKLAR VE SINIRLARA DA KARŞIDIRLAR. Sonuç olarak dene bilir ki onların adet ve töreleri hayatın içinden çıkmış,  toplumsal ilişkiler ve insanlığın inanlarıyla süslenmiştir. Onları birer önder, birer filozof saymak yerinde olur. Çünkü hayat ve dünya hakkındaki görüşleri hem çok geniş, hem de çok derindir… İYİ DE KİM BUNLAR ?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder