7 Nisan 2016 Perşembe

Malatya Gezimiz ve Levent Vadisi

Malatya Levent Vadisi tarihi çok eskilere dayanıyor . Cilalı Taş Devri olarak bildiğimiz neolitik çağa ait kalıntılar rastlanmakta. İnanılmaz yüzey şekilleri , inanılmaz güzellikte mağaralar , uçurumlar dehşet verici yükseklikte.
  Vadideki mağara yerleşkelerinde Neolitik döneme (Cilalı Taş Devri/Yeni Taş Çağı) ait yaşam kalıntılarına rastladık. Hitit, Roma, medeniyetinin izleri var. Günümüzde de hali hazırda köylerde yaşam devam etmekte. Mevcut yaşamı da göz önünde bulundurursak, bir tabiat harikası olan Levent Vadisi'nde 10 bin yıldır yaşamın sürdüğü, insanların burayı her dönemde yaşamak için seçtiği ortada.''





 'Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit vadi'

Vadi içinde yerleşen Kozalak köyü  eski adının Hartutdur. . Levent Vadisi'nde yaşamanın çok güzel bir duygu ''Havası temiz, suyu güzel, toprağı mümbit (verimli) bu vadi, içinde yaşayan insana mutluluk verir''. Yörede geçimin fasulye, şeker pancarı, kayısı, nohut üretimiyle sağlanıyor.
Eski uygarlıkların yaşadığı ifade edilen vadinin batı tarafındaki köylerin daha önce nahiye olduğu bilinen Levent köyüne bağlı olduğu, vadinin adını bu köyden aldığını, buranın daha sonra göç vererek bucak olmaktan çıkıp köy olduğu biliniyor.
Vadideki Bağ ve Sakalı Uzun köylerinin arazisinin birleştiği noktada bulunan Çerkeztepe Tümülüsü'nün Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilmiş. Yalınkaya ve Kozalak köyleri sınırında yine 5 bin yıllık tarihi yapılar olduğunuda biliniyor. Bağ köyü sakinleri bu vadide uzun yıllar yaşamış olmaktan mutlular.




                                                                                                       Yazı kaynağı:cumhuriyet Gazetesi.

1 yorum: