31 Aralık 2015 Perşembe

Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın: Antik tiyatro Sarayburnu'ndaki yamaçta


Bizans sanatı tarihçisi ve İstanbul Yaros Kalesi kazı başkanı Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın, İstanbul antik tiyatrosunun Topkapı Sarayı'nın Sarayburnu'na bakan yamacında olduğu görüşünün hakim olduğunu söyledi. Yalçın yapılacak bir kazı için önerilerde de bulundu.
 İstanbul’daki antik tiyatronun yeri ile ilgili Radikal’in başlattığı tartışma sürüyor. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Bizans sanatı tarihçisi ve İstanbul Yaros Kalesi kazı başkanı Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın antik tiyatro için bilimsel araştırmanın başlamasını istedi. Üniversite ve müze işbirliğini ön gören Yalçın, antik kaynaklarda tiyatronun Topkapı Sarayı’nın Sarayburnu’na bakan yamacında olduğu görüşünün hakim olduğunu söyledi.
İşte Prof. Yalçın’ın antik tiyatro ile ilgili görüşleri;
- Malum Grek ve Roma devri için tarihi kaynaklara (özellikle Zosimos, sonra Esykios, Lydos'lu İoannes ve İ. Malalas) başvurarak Antik Byzantion'un yapıları ve şehirciliği hakkında bilgiler ortaya koyabiliyoruz. Arkeolojik verilerin eksik olması da varsayımları zorlaştırmakta.
- Byzantion'un Septimius Severus tarafından yaptırılan (muhtemelen daha önceki lokasyonunda) iki tiyatrosu olduğu anlaşılmakta. Birinin yerini bilmediğimiz bir Afrodites tapınağı yakınlarında olduğu belirtilmekte. Bir de -belki de- av ve vahşi hayvan eğlenceleri için bir anfitiyatroydu.
  V. YY. başında Notitia Urbis'in aktardığı theatrum majus, muhtemelen Topkapı Sarayı mutfaklarının altındaki yamaçta olmalıydı. Az çok 100 metrelik bir girinti buna işaret edebilir. Ayrıca, antik geleneklere uygun eğimli yerde, deniz manzaralı yer tiyatro için çok uygun görünmekte. Ayrıca 50'li yılların sonunda yapılan hafriyatta çıkan aslan ayaklı mermer oturma sıraları tiyatronun burada olduğunu destekleyecek buluntular.(Kaynak Radikal)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder